Povijest

Povijest vrtića u Starome Gradu iz zapisa u ljetopisu vrtića,a po riječima Marice Plančić:

Ustanova je otvorena 1922.godine,a njen točan naziv je bio „Dječje Zabavište“.Ustanovu su pohađala djeca od 4-7 godina.Bilo je upisano oko sto djece.Vrtić se stalno selio u potrazi za prikladnimprostorijama,ali te prostorije nisu uopće odgovarale namjeni-boravku djece.Zgrade su bile bez dvorišta.Po dvije zabavilje radile su zajedno u istoj prostoriji.Ovakvo stanje traje do početka rata.Zabavište je neko vrijeme bilo i u kući Pavičić Jurja.U sobu gdje su djeca boravila nalazio se jedan stol,par stolica,a djeca su od kuće nosila male klupice.

Prema riječima Marije Franetović prije 1922.godine postojali su privatni dječji vrtići koje su držali imučniji građani.Marija Franetović je i pohađala jedan takav vrtić koji se nalazio na Tvrdalju.Ti vrtići su se plačali.Djeca su ih vrlo rado pohađala,jer je u njima bilo igračaka,a s djecom se često izlazilo vani i igralo kola.

1928.god vrtić pripajaju školi i vrtić seli u školu na Priko.Sva su djeca bila smještena u jednoj sobi,a namještaj je bio jedan ormar,jedan stol,dvije sjdalice,dvije slike na zidu i školske klupe.Igračaka je bilo jako malo,pa se radio ručni rad.Pripreme se nisu pisale ,jedino se izrađivala spomen knjiga ,koja je za vrijeme rata izgorjela.
Za vrijeme rata vrtić ne radi.Poslije rata Narodni odbor je otvorio osnovnu školu i dječji vrtić u zgradi Biankinija.Osnovan je kao samostalan,a kasnije dolazi pod upravu škole.

1948. godine vrtić seli u Legu da bi 1949.godine ponovno vratio u zgradu Biankinija.Od tada počinje se nabavljati namještaj i igračke.Piše se godišnji plan koji se razrađivao po tjednima.U ovim prostorijama vrtić radi do godine 1977/78.

3.IX.1976. godine u Hvaru je održana skupština SIZ-a odgoja i osnovnog obrazovanja na kojoj su dodjeljena sredstva za aaptaciju stare škole Lege u dječji vrtić.

14.I.1977.započeli su radovi na rekonstrukciji stare škole Lege za dječji vrtić.Radove izvodi Zanatsko poduzeće iz Hvara,a završetak raova previđen je za kraj školske godine.

5.II.1977. održana je referendum o izdvajanju dječjeg vrtića iz sastava škole.Referendumu je prisustvovalo 20 birača,od čega ih je bilo 18 „za“,a samo 2 protiv.Dječji vrtići sa otoka udružiti će se u jedinstvenu organizaciju.

27.IX.1977. započeo je rad dječjeg vrtića u novoaaptiranim prostorijama,u staroj školi Lege.Svečano otvaranje previđeno je za Dan Republike.Od ove godine u vrtiću rade tri odgojne skupine i to mlađaodgojiteljica Katarina Simsig,srednja odgojiteljica Mileta Franka i starija Tončika Kovačević.Pomočnica u dječjem vrtiću je Anti Šepić.Rano vrijeme vrtića je od 7-14 sati.

29.XI.1977. godine u 10 sati otvoreno je svečano dječji vrtić.Prema želji mještana naziv vrtića je „F.Zaninović“,borac sa Sutjeske,gdje je i poginula.Vrtić je otvoren na sam Dan Republike.Pozdravni govor i presjecanje vrpce izvršila je Plančić Marica,najstarija živuća odgojiteljica tada u Starome Gradu.

1981/82 godine otvorena je kuhinja,te je Anti Šepić pripremala djeci marendu i topli napitak.
01.srpnja 1996.godine izdvaja se dječji vrtić Stari Grad iz Centra dječjih vrtića Hvar kao samostalna ustanova osnovana o jedinice lokalne samouprave Grada Staroga Grada.Ustanova nosi naziv Stari Grad i ravnateljica je Tončika Kovačević.