Aktivnosti za rad s djecom kod kuće

Draga djeco i roditelji, unatoč tome što našim vrtićem ne odzvanja dječji smijeh mi smo i dalje tu za Vas. Preko viber i whatsapp grupa naši odgajatelji su u kontaktu s vama, šalju vam zanimljive aktivnosti, ideje, obavijesti i linkove. Vesele nas vaše povratne informacije u obliku fotografija, videa, različitih likovnih uradaka. Za Vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih istraživačko-spoznajnih aktivnosti kojim djeca razvijaju svoje intelektualne sposobnosti, maštu i kreativnost. Potaknimo dječju znatiželju i potrebu za stalnim istraživanjem zabavnim aktivnostima uz koje će stječi nove spoznaje i postati mali istraživači.

Gumeno svjetleće jaje

čaša

bijeli ocat

jaje

izvor svjetla (mobitel, lampa)

Stavite jaje u čašu i prekrijte ga octom. Jaje treba da odstoji u octu barem 24 sata. Nakon 24 sata kora jaja bi se trebala razgraditi. Pažljivo ga izvadite iz čaše i lagano isperite pod mlazom vode. Padom s male visine jaje odskače od podloge, pazite da visina ne bude velika da se ne bi raspuklo. Za još bolji efekt jaje stavite pod izvor svjetlosti, može vam poslužiti i svjetiljka s mobitela.

Djeca mogu promatrati unutrašnjost jaja, naučiti njegove dijelove (žutanjak i bjelanjak). Promatrajući mjehuriće koje se stvaraju na kori kada jaje uronimo u ocat mogu naučiti da ocat u dodiru s ljuskom jaja stvara kemijsku reakciju. Kolika je visina potrebna da jaje preživi pad? Što se događa kada jaje obojimo? Kako jaje miriše? Neka vaše dijete postane pravi mali istraživač, na taj način najbolje uči i proširuje svoje spoznaje.

Cvijet na tanjuru

bijeli papir

flomasteri

tanjur

voda

škarice

Na papiru nacrtajte cvijet po želji, bitno je samo da ima latice koje se mogu sklopiti. Škaricama uz nadzor ili pomoć roditelja izrežite cvijet. Obojite ga flomasterima, najbolje vodootpornima. Kada ste ga ukrasili latice preklopite prema unutrašnjosti. U tanjur ulijte malo vode i stavite cvijet polako na površinu vode tako da latice budu s gornje strane. Na vama je sada samo da promatrate kako će cvijet procvjetati, latice će se same jedna za drugom otvarati. Voda djeluje na papir tako da ga rastvara, zašto je to tako? Dijete može napraviti i nekoliko cvjetova s različitom veličinom i oblikom latica pa promatrati koji se brže otvara.

Vezanje vezica

karton

olovka

škarice

vezica

Postaviti stopalo na karton i olovkom ocrtati karton oko stopala. Škaricama uz nadzor ili pomoć roditelja odrezati nacrtani oblik. Probušiti nekoliko rupa u dva reda kao na cipeli. Provući vezicu kroz rupe. Najbolje je tehniku vezanja vezice razdijeliti u nekoliko koraka da dijete može korak po korak svladati. Uvijek istim načinom/tehnikom vežite vezicu prilikom pokazivanja te uvijek budite s iste strane da lakše zapamti vaše pokrete. Stopalo od kartona dijete može obojati da svladavanje tehnike vezanja vezice bude zanimljivije. Ovom aktivnošću razvija se fina motorika, koordinacija pokreta, ali i važna životna vještina. Predškolska dob pravo je vrijeme za svladavanje ove vještine.

Crtanje prema uputama

govorno jezične igre za poticanje vještine predčitanja