Dan planeta Zemlje 22.04.

Danas je Dan planeta Zemlje, obilježimo ga zajedno s djecom. Svijest o važnosti očuvanja planeta Zemlje kod djece se može razviti kroz razne zabavne aktivnosti. Iskoristimo trenutnu situaciju i današnji dan provedimo zabavno i osviješteno zajedno sa svojim djetetom. Predlažemo nekoliko aktivnosti koje su usmjerene prema obrazovnoj dobrobiti djeteta, radoznalosti i inicijativnosti djeteta, poticanje stvaralačkog potencijala. Osobnoj, emocionalnoj i tjelesnoj dobrobiti  otvorenosti prema svijetu oko sebe i prema novim iskustvima, te socijalnoj dobrobiti zajedničkom (usklađenom) djelovanju djeteta s drugim.

  1. DRVO OD PAPIRA

Materijal:

kartonska tuba (najbolje od kuhinjskog papira)

časopisi, kolaž papir, novine, reklamni listovi ili bilo koji papir kojeg imate kući

ljepilo

škare

Postupak:

Kartonska tuba poslužiti će za deblo stabla. Od novina i časopisa napravite grane, papir možete gužvati i lijepiti da dobije oblik krošnje ili ga rezati na trakice i lijepiti za kartonsku tubu. Na kraju ga dijete može obojati ili ukrasiti po želji. Objasnite djetetu da je papir nastao od drva, a sada ste vi od papira napravili drvo 🙂 Pitajte ga zna li u koji spremnik se stavlja papir za recikliranje? Nemojte da Vas iznenadi odgovor, naime u vrtiću smo tijekom godine uveli spremnike za plastiku i papir i kontinuirano radili na navikama djece i njihovu svjesnost o razvrstavanju otpada.

  1. POSADITE BILJKU S DJETETOM

Najlakši način za objasniti djetetu kako su i biljke živa bića te da rastu je posaditi zajedno s njim neku biljku. Sadnjom djetetu razvijate spoznajni razvoj, objasnite mu kako biljke rastu  da su mu potrebni voda, sunce i zemlja, učite ih kako se brinuti o biljci, neka je zalijeva i prati njen rast. Ukoliko posadite grah rezultati će biti brzo vidljivi 🙂

Materijal:

Posuda za cvijeće ili plastična čaša

Malo zemlje

Nekoliko zrna graha ili biljka po izboru

Postupak:

U posudu stavite zemlju, potom stavite nekoliko zrna graha i zalijete. Postupak zaljevanja treba ponavljati svaki dan dogovorite se s djetetom da to bude njegova obveza, time ga učite odgovornosti. Grah bi već za nekoliko dana trebao niknuti, a dijete neka i dalje zalijeva i prati njegov razvoj. Osim obrazovne dobrobiti poticanja stvaralačkog potencijala djeteta tu je osobna i emocionalna dobrobit, dijete se osjeća zadovoljno te samoprocjenjuje svoje postignuće.

Ovo je samo mali dio raznovrsnih i zanimljivih aktivnosti kojim djeca razvijaju svoje kompetencije, doživljavaju svijet, uče o prirodi i očuvanju prirodnih vrednota, važnosti brige o okolišu i razvrstavanju otpada. Svoje kreativne radove možete poslati svojim odgojiteljicama.

Vaše Sardelice, odgojiteljice iz programa produženog boravka Petra Tojić  i Magda Tabak

Radovi djece koje su roditelji poslali svojim odgojiteljicama 🙂